Alles over Duindorp

Duindorp => Duindorp/Scheveningen: Toen en NU => Topic gestart door: plu4 op Februari 03, 2011, 13:54:24



Titel: Verschenen boeken over Scheveningen in oorlogstijd WO II
Bericht door: plu4 op Februari 03, 2011, 13:54:24
‘Scheveningen 1940-1945: De slachtoffers en hun wereld’.

Burgemeester Van Aartsen heeft op 30 januari jongstleden in Muzee Scheveningen onder overweldigende belangstelling het eerste exemplaar ontvangen van het boek

‘Scheveningen 1940-1945: De slachtoffers en hun wereld’.

Het door André van Kruijssen geschreven boek is vooral bedoeld als monument voor de joodse inwoners van Scheveningen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Per straat wordt een beschrijving gegeven van de slachtoffers. Verder zijn er hoofdstukken gewijd aan de oorlogsslachtoffers van de 6e HBS (later Johan de Witt Lyceum), het culturele leven in Scheveningen en is er een korte beschrijving van de in het boek voorkomende concentratiekampen.

Het voorlezen van alle 1434 namen van de slachtoffers (waaronder ook een aantal Joodse gezinnen  uit Duindorp)
door leerlingen van het VCL maakte veel indruk.
Nico de Rooij, Paulus van Kruijssen en Martijn Sanders verzorgden de muzikale omlijsting van de presentatie van het boek. Prof. dr. Henk den Heijer hield een inleiding over de joodse geschiedenis van Den Haag. Burgemeester Van Aartsen vertelde daarop aansluitend hoeveel belang hij hecht aan het feit dat de oorlogsgeschiedenis van Den Haag niet in de vergetelheid raakt.
Dit omdat Den Haag vóór de Tweede Wereldoorlog na Amsterdam de stad met de grootste joodse gemeenschap was.
En tevens omdat Den Haag zeer in de oorlog heeft geleden met het bombardement op het Bezuidenhout als triest dieptepunt.

Het boek ‘Scheveningen 1940-1945: De slachtoffers en hun wereld’
wordt uitgegeven door de Stichting Nooit Meer.
Het is verkrijgbaar voor 14,50 euro bij Boekhandel Scheveningen, Paagman en Bruna Fahrenheitstraat.
Meer informatie is verkrijgbaar via e-mail: www.stichtingnooitmeer@gmail.com.


Titel: Verschenen boeken over Scheveningen in oorlogstijd WO II
Bericht door: plu4 op December 07, 2011, 19:10:44
Vesting Scheveningen, dagelijks leven in het Sperrgebiet

Er is een nieuw deel toegevoegd aan  de historische
'Muzee-boekenreeks.'
Het betreft inmiddels al het 17 e deel,  dat deze keer geschreven door de op Scheveningen geboren auteur  Danny Verbaan.
Het boek gaat over de bezetting en het heet:
'Vesting Scheveningen, dagelijks leven in het Sperrgebiet'
Zonder dat ze zich dat zelf realiseerden, woonden zeven- à achtduizend Scheveningers vanaf eind 1943 op een potentieel slagveld.
Ze bleven als laatsten over in een door bunkers en tankversperringen omringde vesting die volledig kon worden afgegrendeld van de buitenwereld. Lees verder:

http://historiek.net/woii/vesting-scheveningen-dagelijks-leven-in-het-sperrgebiet-5540


Titel: Re:Verschenen boeken over Scheveningen in oorlogstijd WO II
Bericht door: plu4 op Maart 15, 2013, 12:22:11
OORLOGSDRAMA van KLEYKAMP in boek vastgelegd

Voor oudere Hagenaars is het nog steeds een begrip. De naam Kleykamp roept bij hen herinneringen op aan het bombardement op het gebouw tegenover het Vredespaleis in 1944, waarbij 61 doden vielen.
De geschiedenis van de Koninklijke Kunstzaal Kleykamp is vestgelegd in het op 31 oktober 2008 verschenen boek "Kleykamp, de geschiedenis van een kunsthandel 1900 - 1968." Het eerste exemplaar van de uitgave werd in Museum Beelden aan Zee aan de Haagse burgemeester J.J. van Aartsen overhandigd.
In het boek, dat door verschillende auteurs is samengesteld, wordt uitgebreid aandacht besteed aan de oorlogsperiode. Dankzij het enorme succes van de kunstzaal was deze in 1916 naar een reusachtige villa tegenover het Vredespaleis verhuisd.
Medio 1941 werd 'Het Witte Huis"door de Duitsers gevorderd voor het onderbrengen van het Centrale Bevolkingsregister. Op verzoek van het verzet, bij monde van verzetsman Louis d 'Aulnis, voerden de geallieerden er op 11 april 1944 een precisiebombardement op uit. Daarmee werd het pand in één keer weggevaagd. De slachtoffers vielen, omdat het bombardement overdag moest worden uitgevoerd, wanneer de stalen archiefkasten openstonden.
Een van de auteurs, Frits Boersma, gaat uitgebreid op deze zaak in. Hierbij komen vele aspecten en pijnlijke vragen aan de orde.

Uitgeverij: Waanders Uitgevers te Zwolle, ISBN 9789040084713, € 39,95.